Followers

Thursday, December 30, 2010

Selamat Tahun Baru 2011

Assalamualaikum semua,..

Sedat tak sedar kita dah pun sampai ke penghujung tahun 2010. Jadi di kesempatan ini, saya ingin menulis tip yang terakhir untuk anda bagi tahun ini. Insya Allah, pada tahun hadapan, kita sambung lagi dengan tip-tip yang lain pula.

Tip Buku Minggu Ini bertajuk ‘Jumlah Buku Yang Dibaca’. Selamat membaca! :)

Saudara pembaca yang dihormati,

Untuk tip kali ini, saya ingin mengajak anda untuk mengira jumlah buku yang dibaca pada tahun ini. Ini adalah untuk melihat sejauh mana perkembangan aktiviti membaca yang telah pun kita lakukan sepanjang tahun 2010 ini.

Bermula daripada awal tahun, iaitu Januari 2010, sampailah ke akhir tahun, iaitu Disember 2010. Berapakah jumlah buku yang telah anda baca? Sebagai contoh, saya sendiri telah mengira buku yang telah pun saya baca pada tahun ini. Alhamdulillah, pada tahun ini, saya telah berjaya membaca sebanyak 20 buah buku.

Tahun 2010 merupakan tahun yang paling banyak jumlah buku yang telah saya baca. Tahun ini juga saya mencipta rekod peribadi saya sendiri. (rekod peribadi ya, bukan rekod negara atau dunia! :))

Tahun ini juga merupakan tahun di mana saya membuat perubahan terhadap diri saya sendiri. Jika dulu saya tidak pernah membelanjakan wang yang banyak untuk buku, tetapi tahun ini, banyak wang yang telah dilaburkan untuk buku. saya sendiri tidak menyangka perubahan yang ketara pada diri saya sendiri untuk tahun ini.

Bermula dengan buku tentang perniagaan, seterusnya buku tentang pengurusan kewangan, kini saya juga membaca buku-buku motivasi. Alhamdulillah, pengetahuan dan keyakinan saya juga meningkat selari dengan jumlah peningkatan buku yang dibaca.

Jadi, saya harapkan agar anda yang masih kurang membaca agar cuba menanamkan azam baru sempena tahun baru yang menjelang tiba. Buat azam sendiri untuk membaca banyak buku pada tahun 2011.

Bagi anda yang telah membaca banyak buku pada tahun ini, syabas dan tahniah saya ucapkan!:)

Apabila anda mengira jumlah buku yang telah dibaca untuk sepanjang tahun ini, saya pasti, anda akan tersenyum puas dan bersemangat untuk menambahkan lagi ilmu pengetahuan anda.

Kata-kata terakhir daripada saya untuk tahun 2010 yang bakal melabuhkan tirainya pada hari ini, “Jadikanlah buku sebagai teman setia anda. Tanamkan semangat dalam diri agar mencintai ilmu. Amalkan ilmu yang bermanfaat untuk diri sendiri, keluarga dan masyarakat.”

Jumpa lagi pada tahun hadapan! Bacalah buku selalu.

Salam sayang daripada blog mykedaibuku2u untuk anda.

Terima kasih kerana membaca. :)

p/s : Tahniah juga saya ucapkan kepada skuad negara Malaysia kerana berjaya menewaskan skuad Indonesia dengan agregat 4 – 2 seterusnya menjulang piala aff Suzuki. (abangbuku pun suka bola juga! :))

Untuk artikel pada kali ini, saya ada hadiah untuk anda. Hari tu kan saya ada kata nak kongsi gambar dengan anda semasa saya mengunjungi KL Autoshow di PWTC, ingat tak? Khas untuk anda, pengunjung mykedaibuku2u… :)


No comments:

Post a Comment