Followers

Saturday, January 1, 2011

Model Ekonomi Baru (MEB)

Pada 30 Mac 2010, satu Model Ekonomi Baru telah diumumkan oleh Perdana Menteri Malaysia Y. Bhg. Datuk Seri Najib Razak.

Ia menggariskan 8 inisiatif pembaharuan strategik bagi merealisasikan program transformasi ekonomi Malaysia ke arah melonjakkan kualiti hidup rakyat semua kaum.

Antara inisiatif itu, 2 perkara yang menarik untuk diketengahkan kepada golongan pekerja iaitu:

Pertama : Membangun tenaga kerja yang berkualiti dan mengurangkan kebergantungan kepada pekerja asing;

Kedua : Membina infrastruktur yang berasaskan pengetahuan;

Memang menjadi impian kita menjadi sebuah negara maju, berpendapatan tinggi dan berdaya saing. Siapa yang tidak mahu pendapatannya lebih RM4,000 ke RM5,000 sebulan seperti mana hasrat MEB untuk melonjakkan pendapatan tahunan per kapita negara dari RM22,900 kepada nilai yang lebih tinggi iaitu RM49,100. Baik golongan pekerja, nelayan, buruh dan petani, semuanya akan bersetuju dengan dasar ini. Namun segala impian itu, hanya akan tinggal menjadi impian sekiranya hanya mengharapkan kerajaan untuk melaksanakannya.

Realitinya, tiada orang di dunia ini akan dibayar ribuan ringgit tanpa sebarang usaha dan hanya duduk di rumah menonton televisyen!

Membangunkan tenaga kerja yang berkualiti merupakan satu dasar yang sangat signifikan bagi memajukan negara. Selama ini pun, golongan terpelajar inilah yang telah menggerakkan negara ini untuk setanding dengan bangsa asing di dunia. Inovasi dan kreativiti mereka telah membolehkan negara berkemampuan untuk membina jentera, kereta, bangunan dan segala infrastruktur sendiri berdasarkan ilmu yang ditimba dari pelbagai sumber.

Jadi, dasar membangunkan tenaga kerja domestik supaya lebih berkualiti adalah sangat tepat pada perpekstif terkini. Malaysia akan mampu berdiri teguh dengan sumber pekerja yang kompeten dan dapat membina negara ke arah mercu yang lebih tinggi.

Menurut PM lagi 80%, daripada tenaga kerja negara hanya berpendidikan setakat SPM sahaja. Mampukah dengan taraf pendidikan sebegini memacu negara? Dengan arus globalisasi, ekonomi dunia yang mencabar dan isu-isu besar yang lain, saya sendiri ragu-ragu untuk meletakkan harapan besar kepada golongan pekerja ini.

Oleh itu, amatlah wajar untuk golongan pekerja negara ini meningkatkan tahap akademik mereka kepada taraf yang lebih tinggi iaitu setidak-tidaknya mendapat pendidikan tertiery di Instistut Pengajian Tinggi.

Hanya dengan usaha secara kolektif sahaja negara dapat menjayakan Model Ekonomi Baru ini. Ini bukanlah artikel politik untuk menaikkan dan mengkritik mana-mana pihak.

Jika anda mahu taraf kehidupan yang lebih baik, sebenarnya semua itu terletak pada diri anda sendiri. Semua yang anda rancang perlu ada strategi.

Anda ingin tahu bagaimana meningkatkan taraf akademik anda?

Lawati laman web ini.
Strategi Sambung Belajar

Yang ikhlas,

(abangbuku)

No comments:

Post a Comment