Followers

Sunday, March 20, 2011

Tip Buku Minggu Ini - buku elektronik (e-book)

Assalamualaikum semua..

Nak tanya, pernah ke dengar perkataan e-book atau e-buku? Tentu pernah, kan? Kalau dah selalu melayari internet dan celik IT, pasti anda pernah terdengar perkataan ini. Bahkan, pasti ada yang pernah membaca e-book atau e-buku. Bagi yang tak tahu, sila teruskan membaca artikel ini.

Tip Buku Minggu ini berkongsi info dengan anda tentang e-book. Selamat membaca. :)

e-buku atau buku elektronik adalah sejenis medium penyampaian maklumat yang merujuk kepada penggunaan data elektronik sebagai buku yang mengandungi pelbagai maklumat. E-buku ini terdapat dalam bentuk berbayar dan juga dalam bentuk percuma. Kebanyakan e-buku ini didatangi dalam bentuk fail .pdf atau seumpamanya untuk kemudahan setiap individu untuk membacanya di komputer atau peranti khas.

E-buku boleh dikategorikan seperti buku teks. Ia merangkumi bidang pendidikan, teknologi, agama, politik, alam sekitar, kehidupan, masakan dan sebagainya. Penggunaan e-buku akan menjadi salah satu media pembelajaran pada masa kini dan masa akan datang kelak. Terdapat banyak organisasi atau individu yang menulis atau mengalihkan sumber cetakan mereka kepada e-buku untuk memudahkan pembaca dan pemasaran secara terus di internet.

Ya, itulah dia serba ringkas info mengenai buku elektronik yang dapat saya kongsikan dengan anda pada minggu ini. Untuk melihat contoh e-book, anda boleh klik pada banner yang ada di sebelah kanan blog ini. terdapat pelbagai contoh e-book yang ada.

Maklumat tambahan : Untuk pengetahuan anda, saya juga ada menyimpan beberapa e-book. jika berminat untuk mendapatkannya, anda boleh maklumkan pada saya melalui e-mel.

Sekian sahaja untuk kali ini. Terima kasih kerana membaca. :)


sumber : wikipedia

No comments:

Post a Comment