Followers

Monday, May 17, 2010

Tip Buku Minggu Ini – Sejarah Buku

Salam sejahtera,

Apa khabar para pembaca yang dihormati? Moga sentiasa sihat hendaknya. Walaupun blog saya ni belum lagi mendapat followers, tapi saya yakin, insya Allah, akan ada juga yang sudi ‘follow’ blog ni. Biasala, blog baru sebulan wujud. Macam kedai jugalah, 3 bulan yang pertama biasanya tiada pengunjung. Kalau ada pun, 2-3 orang saja. Tip Buku Minggu Ini mengajak anda menyelusuri Sejarah Buku. Selamat membaca.

Sebelum kemunculan buku, manusia telah pun memiliki cara untuk menurunkan tulisan. Pada awal tamadun, manusia pada lazimnya menurunkan tulisan mereka di atas batu, papan, dan juga di atas daun. Sehubungan itu, medium tulisan awal ini adalah bentuk proto bagi buku.

Buku dikatakan muncul dalam sejarah umat manusia, apabila orang Mesir mencipta kertas papirus pada tahun sekitar 2400 SM. Adapun kertas papirus digulungkan untuk menjadi "skrol" (scroll), dan ia diyakini adalah bentuk buku yang paling awal.

Saudara pembaca yang dihormati,

Selain itu, buku juga muncul di tamadun yang lain dengan bentuk yang lain. Contohnya, di Kemboja, Sami Budha di situ membaca "buku" yang dibuat daripada daun dan amalan ini masih dikekalkan sehingga hari ini. Manakala di negeri Cina, sebelum terciptanya kertas, para cendekiawan di situ menurunkan tulisan mereka di atas lidi buluh dan mengikat lidi ini menjadi buku. Amalan menulis di atas lidi telah mempengaruhi sistem tulisan Cina sehinggakan orang Cina mengamalkan tulisan menegak sehingga pada awal zaman moden.

Buku memasuki satu era yang baru apabila industri kertas menjadi mantap. Kertas dipercayai muncul di negeri Cina seawal-awalnya pada 200 SM. Selepas itu teknologi ini dibawa oleh pedagang muslim ke Eropah sebelum abad ke-11. Dengan adanya kertas, penulisan menjadi lebih mudah kerana kertas mempunyai ciri-ciri mudah disimpan dan juga bertahan lama.

Ya, itulah dia serba sedikit sejarah ringkas mengenai buku. Mungkin anda mempunyai info lain pasal sejarah buku yang boleh dikongsi bersama? Kongsikan bersama saya dalam ruangan komen. Kalau nak hantar artikel tu kat email saya pun boleh. Ni email : abangbuku@gmail.com

Ilmu pengetahuan adalah sesuatu yang perlu dikongsi bersama. Barulah ilmu dapat berkembang. :)

Sekian sahaja untuk kali ini. Terima kasih kerana membaca.

Sumber : Wikipedia.org

No comments:

Post a Comment